-->

Ako predchádzať najčastejším chybám vo video marketingu

Redakcia 03.07.2018 5 minútové čítanie    Kategórie: Video
Ako predchádzať najčastejším chybám vo video marketingu

Video marketing bol kedysi považovaný za príliš drahú a zdĺhavú stratégiu. Technologické pokroky v oblasti profesionálneho video príslušenstva a smartfónov, v kombinácii s mimoriadne vysokou dostupnosťou online platforiem ako YouTube však spôsobili, že takmer každý sa môže stať video marketérom. Portál Outbrain uvádza, že v dôsledku uvedených skutočností až 87% online marketérov využíva video obsah ako prirodzenú súčasť svojej celkovej marketingovej stratégie.

Rýchle, jednoduchšie a lacnejšie nemusí vždy znamenať aj kvalitnejšie. Existuje však niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť s cieľom zvýšenia kvality vašich propagačných videí. Juan Rutz a Martin Borer z agentúry RutzRoberts Productions potvrdili, že nasledujúce praktiky predstavujú osem najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú ambiciózni a potenciálne úspešní video marketéri. Zároveň uvádzame aj spôsoby, prostredníctvom ktorých sa môžete týmto chybám efektívne vyhýbať.

1. Prehnaná snaha predávať

Keď je vaša snaha na predaj príliš prehnaná, je to takmer, ako keby ste na prvom rande hneď požiadali svojho partnera o ruku.

Prirodzene, v oboch prípadoch máte istú šancu na úspech. Omnoho istejšou cestou je však postupné budovanie vzťahu krok za krokom. Keď uverejníte krátke videá s lákavým obsahom, vyvoláte vo svojich potenciálnych klientoch neodolateľnú zvedavosť. To vám umožní zdieľať s nimi ďalší interaktívny obsah a budovať dlhodobý vzájomný vzťah.

2. Videá nie sú súčasťou kampane

Vo veľkej väčšine prípadov budete mať iba jednu príležitosť na vzbudenie pozitívneho prvého dojmu z vašej spoločnosti. Práve preto sa viaceré spoločnosti snažia „presýtiť“ svoj obsah a zavaľujú svoje publikom neprimerane veľkým objemom najrôznejších materiálov. Namiesto toho by ste však mali pristupovať k užívateľom postupne. Nechajte pracovať ich predstavivosť a zvedavosť.

Je všeobecným pravidlom,

že moderní ľudia nedokážu dlhodobo venovať pozornosť jednej veci.

Nezabúdajte na to a poskytnite im iba toľko informácií, koľko zvládnu spracovať na jedno posedenie.

Juan a Martin tvrdia, že kľúčom k úspechu je dlhodobá kampaň. Nezverejnite jedno 5-minútové video. Omnoho efektívnejším prístupom je ponúknuť potenciálnym zákazníkom jedno 2-minútové video, ktoré doplníte šiestimi 30-sekundovými segmentmi. V oboch prípadoch síce v konečnom dôsledku vyprodukujete video obsah s dĺžkou 5 minút, no v rámci druhého prístupu navyše aplikujete takzvaný „marinujúci efekt“. To znamená, že krátke videá navzájom umocnia svoj súhrnný dopad na spotrebiteľa. Súčasní užívatelia internetu podliehajú omnoho väčšiemu počtu rozptyľujúcich faktorov ako kedykoľvek predtým. Práve preto si musíte dať záležať na tom, aby ste ich oslovili v rámci, čo možno najkratšieho intervalu. Vaše videá musia byť zároveň informatívne, vtipné a bezpodmienečne sa musia týkať vopred vytýčenej témy.

Váš cieľ je teda jasný. Vybudujte si emocionálne spojenie s členmi publika, vzbuďte ich zvedavosť a nechajte ich čakať na ďalšie video.

3. Slabý názov a SEO

Niet pochýb o tom, že dôležitým prvkom vašich videí je obsah. Ich názov však zastáva špecifickú funkciu. Pútavý názov a vhodné kľúčové slová sú dokonalým spôsobom, prostredníctvom ktorého dosiahnete úspech v rámci SEO marketingu. Rovnakým spôsobom tiež zvýšite počet videní daného videa.

Ak vyprodukujete úžasné video, ktoré nikto nebude schopný nájsť, všetko vaše úsilie sa veľmi rýchlo stane zbytočným.

4. Neustálený obsah

Video marketing nespočíva výhradne vo vizuálnom odkaze. Tie najlepšie videá sú dokonalou harmonizáciou grafiky, hlasu a dokonca aj textu. Keď pracujete na novom videu, musíte vziať do úvahy všetky tieto činitele. Každá minúta vášho videa by mala byť premyslená a dôsledne naplánovaná.

K celkovej efektivite vášho konečného produktu prispieva využívanie hovoreného slova, tón vášho hlasu, kompozícia objektov v rámci snímaného priestoru a v neposlednom rade samozrejme samotný obsah.

5. Zameranie na produkty miesto ľudí

Zásadnou chybou mnohých marketérov je skutočnosť, že sa v príliš veľkej miere sústreďujú na opakované vymenovávanie základných faktov o svojich produktoch. To však nie je stratégia, ktorou sa dopracujete k predaju. Namiesto toho zamerajte svoje video na ľudí, ktorí vaše produkty využívajú. Natočte rubriku o tom, ako váš produkt zlepšil život týmto spokojným zákazníkom. Ak sa vám podarí vhodne vyrozprávať príbeh spojený s vašimi produktmi, ľudia o nich začnú vyhľadávať ďalšie informácie sami od seba.

6. Neúplné využitie potenciálu videa

Dokonca aj 30-sekundové video má potenciál zdeliť užívateľom internetu ohromné množstvo hodnotných informácií. Potrebujete sa však uistiť, že vaše videá sa venujú tomu správnemu obsahu a komunikujú svoj základný odkaz tým správnym spôsobom. Juan a Martin tvrdia, že podstata videa tkvie v jeho štýle. Možno je to proti vášmu presvedčeniu, no je pravdou, že štýl je často dôležitejší ako samotný obsah videa. Štýl vašich videí musí byť vhodne zvolený, musí byť autentický a charakteristický pre vašu značku, musí korešpondovať s odkazom vášho marketingu a vyvolať požadovanú reakciu v radoch vášho cieľového publika. Keď objavíte svoj osobný štýl, dajte si záležať na tom, aby ste ho aplikovali konzistentne na všetky vaše videá.

7. Nedostatočné využívanie sociálnych sietí

Portál YouTube ponúka ohromné možnosti, no nie je jediným dostupným hráčom na striedačke. Publikujte svoje videá na platformách sociálnych sietí ako Facebook, LinkedIn, Twitter a Instagram. Týmto spôsobom zvýšite nie len svoj všeobecný vplyv, ale aj úspech v rámci SEO marketingu. To však v žiadnom prípade neznamená, aby ste video nahrali na YouTube a následne jednoducho skopírovali jeho URL adresu a zverejnili ju na ďalších svojich profiloch. Keď nahráte video priamo na platformy ako Facebook, získate prinajmenšom dvakrát toľko videní, ako keby ste naňho usmernili svojich nasledovateľov pomocou spätného odkazu na YouTube.

A nezabúdajte na e-mail. Dostupné prieskumy trhu hovoria o tom, že ak zahrniete svoje video do správ v rámci vášho e-mailového marketingu, vaša miera preklikov sa môže zvýšiť o celých 200 až 300 percent.

8. Príliš dlhé videá

Žijeme vo svete, v ktorom každý očakáva okamžitú odmenu za každé vynaložené úsilie. A ako sme už spomenuli, takmer nikto sa nedokáže príliš dlho sústrediť na jednu vec. V týchto dvoch princípoch spočíva tajomstvo úspechu vášho video marketingu. Vaše videá musia byť zrozumiteľné, zábavné a predsa limitované svojim krátkym trvaním.

Keď sa dokážete vyhnúť týmto základným chybám, zvládnete vybudovať vysoko efektívnu video marketingovú stratégiu. Pomocou nej oslovíte svoje cieľové publikum, podnietite zvedavosť potenciálnych zákazníkov a angažujete ich do svojho podnikania. To prispeje k rastu návštevnosti vašej webstránky a zvyšovaniu predajov.

Zdroj: Vidyard, Covideo


Stay connected
Reklama
Najlepšie články
Newsletter
som
Najnovšie články

Najnovšie online články o online svete

Ako môže performance marketing zvýšiť vaše miery konverzie?


5 minútové čítanie

Mnohé z marketingových kampaní zasahujú svoj cieľ v tzv. náročnej perspektíve realizovania konverzie. Pritom sa spaľujú peniaze, zdroje, úsilie a čas. Aby sme sa tomu vyhli a optimalizovali a maximalizovali mieru konverzie, k marketingovým stratégiám je potreba rôznych prístupov a jedným z takýchto prístupov je práve performance marketing. Nástup performance marketingu ako účinnej stratégie dokázal […]

Ako naplánovať rozpočet pre online marketing na celý rok?


7 minútové čítanie

Online marketing je hnacou silou úspechu mnohých podnikov. Premyslený rozpočet na online marketing je pri vstupe do roka 2024 dôležitejší, ako kedykoľvek predtým. Jedná sa o plán, ktorý vám zabezpečí, aby ste čo najlepšie využili služby digitálneho marketingu a zároveň dosiahli svoje marketingové ciele. V tomto článku vás prevedieme základnými krokmi pri plánovaní rozpočtu pre […]

Kompletné výsledky firmy Meta + Grafy


6 minútové čítanie

Skupina Meta (Facebook) na konci minulého týždňa uviedla, že za 3. štvrťrok zaznamenala dobré výsledky, stabilný nárast počtu používateľov a najlepšie štvrťročné príjmy v histórií. A hoci stále vynakladá veľké prostriedky do virtuálnej reality, aj v tejto oblasti sa situácia začína vyvíjať o niečo ružovejšie. Najprv k používateľom. Facebook v treťom štvrťroku navýšil počet mesačných […]

Najlepší čas pre uverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach v roku 2023


4 minútové čítanie

Spoločnosť Sprout Social zverejnila svoj každoročný zoznam najlepších časov pre uverejnenie príspevkov v rámci hlavných aplikácií sociálnych médií, na základe analýzy trendov zapojenia viac ako 34 tisíc používateľov spoločnosti Sprout (v priebehu uplynulého roka). Po prvýkrát spoločnosť Sprout poskytla údaje zo služby TikTok, ktoré by mohli poskytnúť ďalšie pomocné usmernenia v širšom marketingovom procese sociálnych […]

Socializujme sa. Dajte nám Like a nič Vám neujde.

[if lte IE 9]>

Vyžiadajte si nezáväzný návrh

Presne viete, čo potrebujete? Pošlite nám vašu predstavu, pripravíme vám nezáväznú ponuku. Neviete či je pre vás najlepší Google, Facebook alebo Instagram? Alebo potrebujete zlepšiť web? Zašlite nám adresu Vašich web stránok, pripravíme vám nezáväzný návrh.