-->

Kde získať grafiku zadarmo

Miška Fodorová 23.11.2016 6 minútové čítanie    Kategórie: Web a analytika
Kde získať grafiku zadarmo

Ak sa radi hráte s grafikou, tento zoznam voľne dostupných zdrojov bude pre vás na nezaplatenie. Aj keď sa niekedy nevyhneme platenej fotobanke, u nás v agentúre sme si ich veľmi obľúbili. Vždy si však dajte námahu, aby ste si prečítali aspoň názov licencie alebo podmienku, pod ktorou môžete vybranú grafiku použiť. Niektoré fotky napríklad vyžadujú uvedenie zdroja.

Kde získať fonty (písma) zadarmo?

Napríklad tu. Google Fonts je, ako už u Google býva zvykom, veľmi kvalitný zdroj písma, ktoré môžete priamo pripojiť do webu. Dokáže to však spomaliť načítanie webu aj o celé sekundy, preto buďte opatrní – používajte radšej menej fontov, ako veľa. Pri každom písme musíte dať pozor na to, či má znakovú sadu latin-ext, čo znamená rozšírenú latinku. Práve táto obsahuje všetky znaky našej abecedy. Napriek tomu sa však niekedy nevyhnete chybe vo fonte. Kvalitný font preto overte napísaním znakov „ž“ a „ť“, ktoré sú najčastejšie opomínané.

  1. Google fonts (https://fonts.google.com/) – ideálny pre použitie na webe
    Interaktívna knižnica webových fontov. Momentálne obsahuje okolo 800 fontov zadarmo. Ponúka možnosť filtrovania podľa typu, jazyka, počtu štýlov atď. Zaujímavá je aj možnosť porovnávania viacerých fontov a možnosť zobrazenia populárnych kombinácií. Obsahuje aj najrozšírenejší webový font Open Sans, ktorý je niečo ako webový štandard. Ak chcete použiť tento font, dajte si pozor práve na „ž“ a „ť“ v hrúbke 200, kde sa tieto znaky nesprávne zobrazujú na mobilných zariadeniach. Open Sans sa výborne hodí v kombinácii s nadpismi vo fonte Raleway, ako môžete vidieť aj v tomto článku.
  2. Dafont (http://www.dafont.com/)
    Dafont obsahuje veľmi veľa rôznych fontov, od klasických, cez písané až po rôzne komixové, gotické a podobne. Hľadáte font z Harryho Pottera (http://www.dafont.com/harry-p.font) či Spider Mana (http://www.dafont.com/the-amazing-spider-man.font)? Na Dafont ho určite nájdete 😀
  3. Font Squirrel (https://www.fontsquirrel.com/)
    Font Squirrel je veľmi podobný Dafontu. Fonty sú rozdelené podľa kategórií, licencie, jazyka, atď. Okrem fontov na stiahnutie obsahuje aj identifikátor fontov (https://www.fontsquirrel.com/matcherator), ktorý vám po nahraní obrázka pomôže určiť, o aký font ide.
  4. Canva Font Combinations (https://www.canva.com/font-combinations/)
    Webová aplikácia, ktorá vám pomôže nájsť správnu kombináciu fontov. Stačí, ak si vyberiete font z ponuky a následne dostanete návrhy na jeho kombinácie.

 

Ikony výborne doplnia textový obsah a tu, ich nájdete zadarmo

Ikonky sú výborné na obohatenie textových prvkov, či už na webe, alebo v tlačených materiáloch. Momentálne je ikona veľmi populárnou náhradou trápnych strojených obrázkov z fotobánk.  Jediný problém je nájsť všetky ikony, ktoré potrebujete v jednotnom štýle.

  1. Font Awesome (http://fontawesome.io/)
    Vektorové ikony, ktoré sa dajú ľubovoľné zväčšovať bez straty kvality. Dá sa im jednoducho meniť štýl pomocou CSS (zmena farby, veľkosti, atď.)
  2. Material Design Icons (https://design.google.com/icons/)
    Obsahuje ikonky, ktoré sa dajú stiahnuť ako font, svg alebo png. Ikonky sú jednoduché a minimalistické. Rovnako, ako Font Awesome, aj Material Design Icons sa dajú zväčšovať bez straty kvality.
  3. FlatIcon (http://www.flaticon.com/)
    FlatIcon obsahuje vyše 226 000 vektorových ikoniek zoskupených do 3 767 balíkov (tieto čísla sa samozrejme stále zvyšujú). Nájdete tu rôzne druhy a štýly, od minimalistických až po podrobne prepracované. Ikonky si uložíte do vašej kolekcie, ktorú následne celú stiahnete vo formáte, aký vám vyhovuje (png, svg, eps, psd, iconfont).
  4. We Love Icon Font (http://weloveiconfonts.com/)
    Niečo, ako Google fonts, ale pre ikony. Jedná sa teda o knižnicu, v ktorej sa nachádza niekoľko ikonových fontov. Výhodou je jednoduchá štylizácia pomocou CSS. K týmto fontom patrí napríklad aj vyššie spomínaný Font Awesome.

Dobré profesionálne fotky, a navyše zadarmo, nikdy nie sú zlé!

Či už blogujete, robíte príspevok na Facebook alebo tvoríte dizajnový katalóg, najdôležitejšou súčasťou je fotka alebo grafika. Fotobanky ponúkajú veľmi veľa možností, zvyčajne v cene od 5€ za obrázok, no musíte mať predplatené paušály. Ak nakupujete fotky „po jednej“, tak vás neraz jedna fotografia alebo vektorová grafika stojí 15€. Našťastie existujú zdroje, ktoré sú síce obmedzené množstvom, no úplne zadarmo.

Pexels.com

  1. Pexels (https://www.pexels.com/)
    Pexels sa označuje vetou „najlepšie stock fotky zadarmo na jednom mieste“. Musím uznať, že tento ich výrok platí. Nachádza sa tu veľa kvalitných fotiek rozdelených podľa kategórií, obľúbených vyhľadávaní, top fotografov či podľa farby.
  2. Pixabay (https://pixabay.com/)
    Pixabay je podobná stránka ako Pexels. Okrem fotografií však obsahuje aj vektory, ilustrácie a videá. Spolu ich počet presahuje 770 000 súborov.
  3. Unsplash (https://unsplash.com/)
    Zaujimavý projekt, v ktorom každých 10 dní nájdete 10 nových fotiek. Od portrétov, cez krajinky až po zvieratá.
  4. Death to the Stock Photo (http://deathtothestockphoto.com/)
    Death to the Stock Photo bolo založené dvoma fotografmi v roku 2014. Ich zámerom bolo pomôcť kreatívcom nájsť tie pravé fotografie, ktoré potrebujú. Na stránke sa môžete prihlásiť emailom, a každý mesiac vám príde balík fotiek priamo do emailovej schránky.
  5. Gratisography (http://www.gratisography.com/)
    Gratisography by som nazvala slovami „iná fotobanka“. Autorom je fotograf Ryan McGuire (http://www.laughandpee.com/), ktorý na svojej stránke tvrdí, že svojím umením chce donútiť ľudí usmiať sa. To sa mu naozaj darí a dôkazom je aj táto „fotobanka“. Fotografie sú vtipné a určite vám vyčaria úsmev na tvári.

Vzory a textúry sú jednoduché a krásne

Ak ste kreatívny, alebo len potrebujete jemné pozadie do webu, textúra je niečo pre vás!

  1. Subtle Patterns (http://subtlepatterns.com/)
    Subtle Patterns vytvoril dizajnér Atle Mo (http://atle.co/). Jeho cieľom bolo vytvoriť vysoko kvalitný zdroj pre všetkých, ktorý hľadajú vzory a textúry zadarmo. Okrem vzorov, ktoré sa nachádzajú na stránke, si môžete stiahnuť aj plugin do Photoshopu.
  2. Lost and Taken (https://lostandtaken.com/)
    Lost and Taken obsahuje veľa rôznych textúr zoradených do kategórií, ako napr. Grunge, Paper, Vintage, Paint…

Vložte svoju grafiku do čohohokoľvek – Mockup

Mockup je predpripravená grafika, ktorá obsahuje „biele“ miesto na vloženie vášho obsahu. Napríklad na počítačový monitor, mobil alebo knihy. Vytvoríte tak veľmi „živú“ vizualizáciu svojho produktu.

GoUP + gabriella HAIR & BEAUTY
Verili by ste, že v skutočnosti na tejto fotke nebola klientova stránka, ani naša vizitka, a dokonca, ani naše logo na káve?
  1. Mockup World (https://www.mockupworld.co/)
    Najväčší zdroj mockupov zadarmo. iPhone, MacBook, Billboardy, obaly, časopisy, knihy. To, a ešte viac nájdete práve na stránke Mockup World.
  2. Smart Mockups (http://smartmockups.com/)
    Smart Mockups sa dosť podobá na Mockup World. Obsahuje mnoho mockupov rôznych zariadení, časopisov, kníh. Okrem toho poskytuje aplikáciu, v ktorej môžete vytvoriť svoj screenshot aj bez použitia Photoshopu. Táto možnosť je však zadarmo iba v skúšobnej verzii, inak stojí 29$.

Ako nakombinovať farby, aby to bolo úžasné?

Vaša grafika pôsobí tak, ako ladia jej farby. Otestujte svoje kombinácie a nájdite si nové!

  1. Material UI colors (https://material.google.com/style/color.html)
    Farebná paleta pre material design od Google.
  2. Flat UI colors (http://flatuicolors.com/)
    Veľmi pekné flat farby pre váš web dizajn. Stačí kliknúť na farbu a jej HEX kód sa vám automaticky skopíruje. Potom ho len stačí vložiť tam, kam potrebujete.
  3. Palettr (http://palettr.com/)
    Zaujímavý nástroj, do ktorého napíšete tému alebo miesto a stránka vám vyhľadá farebné palety inšpirované vami zadaným slovom. Ak do vyhľadávanie zadáte slovo „snow“, vyhľadá vám to farebné palety prevažne bielo-modrých odtieňov.
  4. Color Drop (https://colordrop.io/)
    Ponúka množstvo predrobených farebných paliet, ktoré si viete uložiť medzi obľúbené, a následne sa k ním vracať. Vami vybranú paletu si môžete následne stiahnuť.
  5. Adobe Color (https://color.adobe.com/)
    Na stránke nájdete farebný kruh, ktorý vám pomôže nájsť správny kontrast pre vami zadané farby.

Máte svoje vlastné zdroje? Pochváľte sa v komentári!


Stay connected
Reklama
Najlepšie články
Newsletter
som
Najnovšie články

Najnovšie online články o online svete

Ako naplánovať rozpočet pre online marketing na celý rok?


7 minútové čítanie

Online marketing je hnacou silou úspechu mnohých podnikov. Premyslený rozpočet na online marketing je pri vstupe do roka 2024 dôležitejší, ako kedykoľvek predtým. Jedná sa o plán, ktorý vám zabezpečí, aby ste čo najlepšie využili služby digitálneho marketingu a zároveň dosiahli svoje marketingové ciele. V tomto článku vás prevedieme základnými krokmi pri plánovaní rozpočtu pre […]

Kompletné výsledky firmy Meta + Grafy


6 minútové čítanie

Skupina Meta (Facebook) na konci minulého týždňa uviedla, že za 3. štvrťrok zaznamenala dobré výsledky, stabilný nárast počtu používateľov a najlepšie štvrťročné príjmy v histórií. A hoci stále vynakladá veľké prostriedky do virtuálnej reality, aj v tejto oblasti sa situácia začína vyvíjať o niečo ružovejšie. Najprv k používateľom. Facebook v treťom štvrťroku navýšil počet mesačných […]

Najlepší čas pre uverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach v roku 2023


4 minútové čítanie

Spoločnosť Sprout Social zverejnila svoj každoročný zoznam najlepších časov pre uverejnenie príspevkov v rámci hlavných aplikácií sociálnych médií, na základe analýzy trendov zapojenia viac ako 34 tisíc používateľov spoločnosti Sprout (v priebehu uplynulého roka). Po prvýkrát spoločnosť Sprout poskytla údaje zo služby TikTok, ktoré by mohli poskytnúť ďalšie pomocné usmernenia v širšom marketingovom procese sociálnych […]

Socializujme sa. Dajte nám Like a nič Vám neujde.

[if lte IE 9]>

Vyžiadajte si nezáväzný návrh

Presne viete, čo potrebujete? Pošlite nám vašu predstavu, pripravíme vám nezáväznú ponuku. Neviete či je pre vás najlepší Google, Facebook alebo Instagram? Alebo potrebujete zlepšiť web? Zašlite nám adresu Vašich web stránok, pripravíme vám nezáväzný návrh.