-->

AdWords od základov alebo ako si vytvoriť účet

29.03.2016 9 minútové čítanie    Kategórie: Reklama na Internete
AdWords od základov alebo ako si vytvoriť účet

V prvom diele sme si prešli trošku základnej teórie. Teraz sa konečne dostaneme k tomu, ako si vytvoríte svoj prvý účet v AdWords. Nie je to komplikované, no musíte si dať na pár veci pozor. Prihláste sa do AdWords pod svojim e-mailom alebo e-mailom, pod ktorým chcete účet spravovať, a môžeme začať!

Vytvorenie účtu

Keď sa už spolu konečne ocitneme v prostredí AdWords, hneď po prihlásení na vás bude svietiť červený button + ÚČET. Z možností, ktoré sa vám naskytnú po kliknutí naň, si vyberieme Nový účet AdWords. To by vám nenapadlo, však? 😀

 
nový ucet

 

Hneď ako tak urobíte, vyskočí na vás tabuľka, na obrázku nižšie. Pomenujte si svoj účet, nastavte krajinu, pásmo a menu. Nezabudni však na to, že Menu účtu už nemôžete potom zmeniť! Ak sa pomýlite, musíte si vytvoriť nový účet. To isté platí aj pri Časovom pásme, no napr. ja som ho nemala ešte ani raz potrebu meniť, preto spomínam hlavne tú Menu.

 

Fakturácia

Väčšinou si najprv vytvorím štruktúru účtu, no najprv by sme si mohli nastaviť Fakturáciu, nech sa tým neskôr nezdržujeme. Potom, čo vás Google privíta v službe AdWords, kliknite na „ozubené koliesko“ (Nastavenia) v pravom hornom rohu. Vyberieme si hneď prvú možnosť, Fakturácia. Zvoľte si krajinu, tak ako vám píše AdWords. Potom máte na výber vytvorenie si nového fakturačného profilu alebo pripojenie účtu k tomu existujúcemu. Ak si vyberiete prvú možnosť, nasledujúce údaje zvládate vypísať sami, ak tú druhú, rovnako ako ja, vyberiete si existujúci profil a idete ďalej. Podľa toho, ako chcete míňať svoj rozpočet si nastavíme Možnosti objednávky. Dá sa obmedziť dátumom alebo sumou. Ak necháte neobmedzený rozpočet, logicky si objednávku obmedzte Dátumom ukončenia. V tomto prípade budete musieť dávať väčší pozor na to, koľko miniete. Ak si však necháte účet úplne neobmedzený, AdWords vám bude strhávať peniaze z karty do aleluja. Samozrejme, dá sa fungovať aj s neobmedzeným rozpočtom v prípadoch, pri ktorých si sledujete a prispôsobujete rozpočet vzhľadom na návratnosť investícií. O tom, ale potom. Ja osobne najčastejšie používam obmedzenie rozpočtom, aby sa mi náhodou nestalo, že miniem viac, ako môžem. Ak kampaň dosiahne jedno alebo druhé, jednoducho sa sama vypne.

 

AdWords Editor

Teraz by vám mal Google schvaľovať vašu objednávku. Medzitým, by ste si mohli stiahnuť AdWords Editor v nasledujúcom linku.

Môžete si štruktúru účtu vytvoriť priamo v AdWords, no ja osobne to robím radšej cez AdWords Editor. Má to hneď niekoľko výhod. Prvá a najpodstatnejšia je, že narozdiel od našej platformy, sa v Editore dá ísť späť. Teda známa skratka CTRL+Z vám bude fungovať a nemusíte sa obávať toho, že urobíte chybu, ktorú už nebudete môcť, bez nejakých následkov, vrátiť. Druhá výhoda je, podľa mňa, lepšia prehľadnosť v účte a rýchlejšie realizovanie úprav. Fungujú tam ďalšie klasické skratky ako CTRL+C a V a momentálne tá najväčšia výhoda pre nás je, že hocičo, čo ako nováčik spravíte v Editore, sa do AdWords nedostane, pokiaľ to tam sami neodošlete.

Takže si pekne otvoríme Adwords Editor a pridáme si účet, ktorý chceme upravovať. Kliknite na ikonu Účty a Pridať. Vyskočí vám tam okno od Googlu a vy si vyberiete možnosť Prihlásiť sa pomocou prehliadača v aplikácii. Prihláste sa pomocou rovnakého e-mailu, ako v AdWords, vyberte si účet a stiahnite ho.

 

 

Konečne je pred vami prostredie Editoru. Štruktúra účtu má klasickú stromovú hierarchiu. Najvyššie postavená je Kampaň, v ktorej vytvárate menšie Reklamné skupiny, a v každej Reklamnej skupine vytvárate/pridávate Reklamy aj Kľúčové slová. My si dnes prejdeme nastavenie kampane, zvyšok si necháme do ďalšieho dielu, aby toho na vás nebolo príliš.

Vytvorenie a nastavenie kampane

Keď si kliknete na ikonu +Pridať kampaň, objavia sa vám dole na lište rovnaké nastavenia kampane, ako na obrázku nižšie. Postupne si ich spolu prejdeme a vyberieme tie, ktoré uznáme za vhodné pre váš typ inzercie.

 

 

Názov kampane je na vás, no u nás si tam zvykneme písať názov firmy spolu s celkovým a denným rozpočtom, či typ kampane – SRCH, GDN, RMK atď., pre lepšiu prehľadnosť. Najpodstatnejšie pre nás teraz je vybrať si Typ kampane, od toho sa bude odvíjať zvyšok nastavení. Ku každému typu si, samozrejme, niečo najskôr povieme. Máme na výber z nasledujúcich možností:

 

  • Vyhľadávacia sieť s optimalizovanou Obsahovou sieťou
  • Iba Vyhľadávacia
  • Iba Obsahová sieť
  • Nákupy
  • Video

 

Ako prvé si priblížime Nákupy. Stačí k ním zatiaľ povedať iba to, že na Slovensku momentálne tento typ inzercie ešte nefunguje. Typ kampane Video, je zamerané na inzerciu cez YouTube a Obsahovú sieť Google. Tomu sa však teraz nebudeme bližšie venovať, pretože pre nás je najpodstatnejšia Obsahová a Vyhľadávacia sieť.

Kampaň vo Vyhľadávacej sieti je pre klientov využívaná najčastejšie. Veľmi laicky povedané, zvolíte si kľúčové slová relevantné k vášmu produktu/službe a reklamy sa jednoducho pri ich vyhľadaní v Google zobrazia potenciálnym zákazníkom. Toto vyhľadávanie, samozrejme, ovplyvňuje viacero ďalších faktorov. Kľúčové slová majú tiež svoje pravidlá. Rozlišuje sa použitie diakritiky a typy zhôd, ktoré ovplyvňujú výkon kampane. Aký význam má každá zhoda si povieme neskôr, no na začiatok je dobré o nich vedieť. V skratke povedané, tento typ kampane si zvolíte, ak chcete osloviť zákazníkov, ktorí už vedia, čo chcú a cielene si to vyhľadajú. Reklama sa teda zobrazí, až keď je po nej dopyt.

 

 

Platená reklama sa zobrazuje, po novom, na prvých štyroch pozíciách a posledných troch. Ešte nedávno tomu bolo tak, že platené pozície boli prvé tri a pravý stĺpec s priestorom pre osem reklám. Pre lepšie pochopenie pridám radšej obrázok.

 

 

Cielenie v Obsahovej sieti je tiež možné aj na základe kľúčových slov, no reklama sa už nezobrazuje vo vyhľadávaní Google, ale na stránkach súvisiacich s vašimi konkrétnymi slovami. Zmena, oproti Vyhľadávacej kampani, je aj v type zobrazenej reklamy. Nemusíte totiž použiť klasickú Textovú reklamu, ale aj Obrázkovú (bannerovú) alebo Videoreklamu. Cielenie môžete zamerať aj na používateľov podľa ich Záujmov či na konkrétne Témy – reklama sa zobrazí na webe, ktorý súvisí s vybranou témou. Ďalej si môžete vybrať aj konkrétne weby, na ktorých sa chcete zobrazovať alebo využiť cielenie na základe Demografie – podľa pohlavia či veku. Taktiež môžete cieliť na ľudí, ktorí už vašu stránku navštívili alebo na nej vykonali nejakú akciu. Tomuto typu cielenia sa hovorí Remarketing alebo retargeting a bližšie sa mu venuje kolega Libor vo vlastnej sérii článkov tu. Viete si teda rozsegmentovať a určiť svoju cieľovú skupinu potenciálnych zákazníkov. Tento typ kampane sa teda hodí, ak chcete svoju reklamu dostať do povedomia ľudí, ktorí ešte nemajú stanovený konkrétny dopyt, no váš segment ich zaujme, tak si ho môžu objednať/využiť službu. Reklama si ich vlastne nájde sama. Takéto kampane sú dobre na branding (budovanie značky) alebo na propagáciu nového produktu.

Určitá kombinácia týchto dvoch typov, teda možnosť prvá, v sebe zahŕňa aj partnerské weby Google. To znamená, že vaša reklama sa okrem klasického Google Vyhľadávania môže zobraziť aj na webe s relevantným obsahom k segmentu, v ktorom podnikáte a v konečnom dôsledku aj cielite kampaň. Táto možnosť sa dá, samozrejme, povoliť alebo zakázať vo vedľajšej kolónke. Stále však cielite pomocou vami vybraných kľúčových slov ako v čisto Vyhľadávacej kampani.

Keď už ste sa rozhodli, ktorý typ kampane je pre vás najvhodnejší, viete si vybrať, či chcete špeciálne cieliť na mobily, alebo zobrazovať reklamy iba na počítači a tabletoch. Taktiež máte na výber aj konkrétne operačné systémy pre mobilné zariadenia, ktoré môžete podľa potreby vylúčiť. Toľko ku kolónke Zariadenia.

Veľmi podstatné je zvoliť si správnu Stratégiu ponúkania cien. Môžete platiť buď za kliknutie, zobrazenie alebo konverziu. Pri manuálnej CZK (cena za klik) si nastavíte ceny konkrétnych kľúčových slov, teda sumu, ktorú ste ochotní zaplatiť za jedno kliknutie. Ak chcete svoju reklamu dostať do povedomia a držať ju na očiach stále, zvolíte si CTZ, teda cenu, ktorú ste ochotní zaplatiť za 1000 zobrazení. CZZ (cena za zobrazenie) sa používa pri zobrazení videí. Ak chcete optimalizovať svoj rozpočet podľa konverzií, teda zameranie sa na akciu zo strany zákazníka, vyberte si CZA (cena za akvizíciu). Konverzia alebo akvizícia je napr. vyplnenie formulára alebo dokončenie nákupu/objednávky vo vašom e-shope či telefonický hovor. Teda zákazník vykoná akciu, ktorá je pre vás cenná.

Ak si zvolíte manuálnu CZK, môžete si vybrať, či chcete zapnúť aj jej Vylepšenú verziu. Pôjde vám to, ale len v prípade, že vo vašom účte meriate konverzie, nakoľko vylepšená CZK, do určitej miery, optimalizuje ceny kliknutí na základe konverzií.

Do kolónky Rozpočet zadávate výšku denného rozpočtu, ktorý chcete minúť. Ak bude príliš nízky, môže sa vám stať, že sa vám kampaň tzv. skoro vykliká, čo v konečnom dôsledku znamená, že dopyt bol vyšší, ako vami stanovený rozpočet. Reklamy v kampani sa po prečerpaní denného rozpočtu jednoducho prestanú, ten deň, ďalej zobrazovať. Tento prípad môže nastať iba vtedy, ak máte nastavené Zrýchlené zobrazovanie reklám v kolónke Spôsob zobrazenia reklám. Ak tomu chcete predísť, zvoľte si Štandardné zobrazovanie reklám, pri ktorom Google optimalizuje zobrazovanie tak, aby sa rovnomerne ukazovali počas celého dňa, teda nie pri každom vyhľadaní, ako pri zrýchlenom zobrazení. Ďalšou možnosťou je nastavenie si Časového rozvrhu reklám, teda si zvolíte v ktorých dňoch a hodinách sa chcete zobrazovať.

Striedanie reklám určuje, ktoré reklamy sa pre dané slová budú zobrazovať častejšie. Vždy je dobré napísať v jednej reklamnej skupine aspoň dva varianty reklamného textu a nechať zapnuté Optimalizované zobrazovanie reklám, či už podľa kliknutí alebo konverzií. Záleží na tom, čo je pre vás prioritnejšie. Reklama, ktorá má lepšiu odozvu, sa bude zobrazovať častejšie (viď. percentá zobrazení v stĺpci v AdWords).

Geografické cielenie je hádam jasné. Vyberiete si, v ktorej oblasti, na akom území, sa majú vaše reklamy zobrazovať. Taktiež viete určité územia, štáty alebo aj menšie územné celky vylúčiť. Ak sa niekto vo vylúčenej oblasti nachádza, reklama sa mu nezobrazí.

Zacielenie na jazyky som, donedávna, využívala iba na slovenčinu a napr. jazyky susediacich štátov alebo jazyk kooperujúci s kľúčovými slovami. Na školení v Googli nám ale povedali, že sa netreba báť cieliť na všetky jazyky, sú z toho dobré výsledky. Ak má totiž niekto prehliadač v angličtine, ale vyhľadá si zámerne výraz po slovensky, tak by sa mu vaša reklama nezobrazila, pokiaľ by ste necielili aj na angličtinu. Preto sa, pre podobné prípady, oplatí vo vyhľadávacej kampani nechať všetky jazyky.

Uzavrime to

Prešli sme si, pomerne dosť obšírne, základné nastavenia kampane. Ku zvyšku štruktúry sa dostaneme v ďalšom diely. Prejdeme si vytváranie Reklamných skupín, pridávanie kľúčových slov a písanie textov Reklám. Vysvetlíme si aj spomínané typy zhôd pri kľúčových slovách. Snažila som sa vám podať čo najviac informácií v čo najmenšom rozsahu. Snáď sa mi to podarilo a nie ste veľmi zmätení. (smiech)

 

 


Stay connected
Reklama
Najlepšie články
Newsletter
som
Najnovšie články

Najnovšie online články o online svete

Ako naplánovať rozpočet pre online marketing na celý rok?


7 minútové čítanie

Online marketing je hnacou silou úspechu mnohých podnikov. Premyslený rozpočet na online marketing je pri vstupe do roka 2024 dôležitejší, ako kedykoľvek predtým. Jedná sa o plán, ktorý vám zabezpečí, aby ste čo najlepšie využili služby digitálneho marketingu a zároveň dosiahli svoje marketingové ciele. V tomto článku vás prevedieme základnými krokmi pri plánovaní rozpočtu pre […]

Kompletné výsledky firmy Meta + Grafy


6 minútové čítanie

Skupina Meta (Facebook) na konci minulého týždňa uviedla, že za 3. štvrťrok zaznamenala dobré výsledky, stabilný nárast počtu používateľov a najlepšie štvrťročné príjmy v histórií. A hoci stále vynakladá veľké prostriedky do virtuálnej reality, aj v tejto oblasti sa situácia začína vyvíjať o niečo ružovejšie. Najprv k používateľom. Facebook v treťom štvrťroku navýšil počet mesačných […]

Najlepší čas pre uverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach v roku 2023


4 minútové čítanie

Spoločnosť Sprout Social zverejnila svoj každoročný zoznam najlepších časov pre uverejnenie príspevkov v rámci hlavných aplikácií sociálnych médií, na základe analýzy trendov zapojenia viac ako 34 tisíc používateľov spoločnosti Sprout (v priebehu uplynulého roka). Po prvýkrát spoločnosť Sprout poskytla údaje zo služby TikTok, ktoré by mohli poskytnúť ďalšie pomocné usmernenia v širšom marketingovom procese sociálnych […]

Viac článkov, viac informácii, viac reálných skúseností:

ČÍTAŤ VIAC V MAGAZÍNE

Socializujme sa. Dajte nám Like a nič Vám neujde.

[if lte IE 9]>

Vyžiadajte si nezáväzný návrh

Presne viete, čo potrebujete? Pošlite nám vašu predstavu, pripravíme vám nezáväznú ponuku. Neviete či je pre vás najlepší Google, Facebook alebo Instagram? Alebo potrebujete zlepšiť web? Zašlite nám adresu Vašich web stránok, pripravíme vám nezáväzný návrh.