-->

7 trendov online marketingu, ktoré budú dominovať v roku 2018

Redakcia 07.01.2018 5 minútové čítanie    Kategórie: Reklama na Internete
7 trendov online marketingu, ktoré budú dominovať v roku 2018

 

Ak sa pohybujete v oblasti online marketingu, nepochybne ste si vedomí toho, že jednotlivé jeho prvky sa neustále menia. Menia sa však predovšetkým aj požiadavky zákazníkov, ich názory, zmýšľanie a spôsob, ktorým medzi sebou komunikujú. Každý rok sme svedkami revolúcií na sociálnych sieťach, zrodu a pádu nových trendov a zmien v preferenciách spotrebiteľov. Všetky tieto činitele sú hybnou silou vývoja online marketingu.

Mnohí marketéri sú zvedaví na zmeny, ktoré v tomto sektore nastanú v blízkej budúcnosti. Na scéne sa neustále objavujú nové technológie a trendy, vďaka ktorým sa online marketing nikdy nestane nudnou záležitosťou. Je však pomerne náročné predpovedať, aké trendy sa objavia v priebehu budúceho roka, ako rýchlo začnú vplývať na vývoj marketingu a ktoré z nich sa efektívne udržia na scéne. Napriek tomu sme sa pokúsili zostaviť zoznam niektorých trendov, s ktorými sa budeme s veľkou pravdepodobnosťou stretávať v roku 2018.

1. Veľké dáta

Pojem veľké dáta („Big Data“) nie je exaktne vymedzeným termínom. V podstate však charakterizuje obrovský súbor dát, ktorý je taký komplexný, že ho nie je možné analyzovať a spracovať tradičnými metódami. Veľké dáta boli trendom už po niekoľko rokov, ale vo väčšine prípadov k nim mali prístup iba veľké spoločnosti a najvýznamnejší hráči na trhu. V súčasnosti sa však viac než 6 miliónov developerov venuje vývoju projektov v tejto oblasti a dostupnosť veľkých dát sa zväčšuje aj v dôsledku zapájania umelej inteligencie a prístrojového učenia. Čoskoro sa tak stanú dostupnými aj pre majiteľov malých a stredných podnikov. Čoraz viac marketingových platforiem do svojej infraštruktúry zapája aj veľké dáta. V blízkej budúcnosti bude teda veľmi náročné udržať si konkurencieschopnosť, ak nebude schopní využiť gigantické množstvo údajov o užívateľoch, ktoré sa v súčasnosti dajú vyťažiť z online prostredia.

2. Nevizuálne zážitky

Snáď nikto nepredpokladal, že trh s inteligentnými reproduktormi zažije taký úspech ako v roku 2017. Očakáva sa, že táto technológia bude do roku 2022 samozrejmou súčasťou viac než 55% amerických domácností. Iba v priebehu roka 2017 sa predalo viac ako 20 miliónov týchto produktov. Ľudia začínajú interagovať s touto technológiou vo svojom každodennom živote, pričom využívajú hlasové príkazy a počúvajú odpoveď umelej inteligencie. Spotrebitelia si postupne zvykajú na platformy, ktoré nedisponujú vizuálnym rozhraním a nevyžadujú si žiadnu fyzickú interakciu. Táto skutočnosť bude mať zásadný dopad na spôsob, akým s nimi budú komunikovať aj marketéri.

3. Využívanie aplikácií

Všetko sa dnes už dá vyriešiť aplikáciou. Prirodzene, celá škála aplikácií bola dostupná už aj pred desiatimi rokmi, ale dnes sa na nich spotrebitelia spoliehajú vo väčšej miere ako kedykoľvek predtým. Najpoužívanejšími sú navigačné aplikácie, mapy a služby poskytujúce recenzie a hodnotenia. Aplikácie sa stali prirodzenou súčasťou života spotrebiteľov a vytvárajú tak ideálny priestor, v rámci ktorého sa môžu rozvíjať jednotlivé spoločnosti a značky. V roku 2018 sa pravdepodobne staneme svedkami toho, že mnohé spoločnosti začnú uverejňovať svoje reklamy v rámci najpopulárnejších aplikácií a takýmto spôsobom sa budú snažiť zvyšovať povedomie o svojej značke.

4. Natívna reklama a inteligentný obsah

Natívna reklama („Native Advertising“) predstavuje reklamu, ktorá je prirodzene zakomponovaná do okolitého obsahu stránky. Očakáva sa, že do roku 2021 bude zodpovedná za 74% celkových ziskov marketérov. Veľmi často sa udáva, že v dôsledku prirodzenejšieho umiestnenia a formátovania, natívna reklama dosahuje väčší úspech ako tradičná reklama vo forme bannerov. Spotrebitelia ju zároveň považujú za omnoho menej rušivú. Takýto druh reklamy si však vyžaduje, aby bol jej obsah zameraný na konkrétne požiadavky užívateľov, ktorí si ju prezerajú. Jedine v takom prípade môže byť skutočne účinná. V roku 2018 nepochybne zaznamenáme zvýšené výdavky na natívnu reklamu a vznik takzvaného „inteligentného obsahu“. Ten by mal disponovať schopnosťou prispôsobiť sa konkrétnym užívateľom na základe ich súborov cookies a prispieť k hlbšiemu porozumeniu daného cieľového publika.

5. Mikromomenty

Google definuje mikromomenty ako všetky situácie, ktoré nútia užívateľa použiť mobilný telefón či iné mobilné zariadenie v rámci každodennej činnosti. Či už potrebuje získať nejakú informáciu, vyhľadať trasu cesty, vykonať nejakú činnosť v online prostredí alebo niečo si kúpiť. Značky sa budú v roku 2018 snažiť študovať, porozumieť a využiť tieto mikromomenty. Spoločnosti, ktorým sa to podarí, zaznamenajú najväčší úspech. Bude si to vyžadovať detailnejší demografický prieskum a stratégie zamerané na mobilné zariadenia. Moderné technológie budú v tomto smere nenahraditeľným nástrojom.

6. Obsahový marketing a ovplyvňovatelia trhu

Internet je hektickým priestorom a niekedy je ľahké stratiť sa v záplave rôznych podnetov. Viaceré spoločnosti z tohto dôvodu uprednostňujú individuálnu komunikáciu so svojimi zákazníkmi a personalizované užívateľské zážitky. Prirodzene, komunikácia s každým jedným zákazníkom nie je dlhodobo udržateľnou záležitosťou. Preto sa spoločnosti budú spoliehať na takzvaných „chatbotov“, ktorí predstavujú finančne prístupnú alternatívu. Chatboti, ktorí komunikujú so zákazníkom, sú v súčasnosti omnoho inteligentnejší a je možné prispôsobiť ich požiadavkám danej spoločnosti. Ich popularita narastá medzi spoločnosťami aj spotrebiteľmi. Ku koncu roka 2018 sa chatboti stanú takmer nevyhnutnou súčasťou každého podnikania. Obzvlášť v prípade, že budete chcieť poskytnúť svojim klientom rozsiahly a predsa dôverný zážitok.

Samozrejme, toto určite nie sú jediné trendy, na ktoré by sme sa mali pripraviť pred vstupom do roku 2018. Sú však tými najväčšími a už v súčasnosti nachádzajú široké uplatnenie. Práve teraz je ideálny čas na to, aby ste analyzovali úspešnosť stratégií, ktoré ste využili v roku 2017. Následne si rozvrhnite rozpočet aj na rok 2018.

Zdroj: Daily Blog Tips, Boostability


Stay connected
Reklama
Najlepšie články
Newsletter
som
Najnovšie články

Najnovšie online články o online svete

Ako naplánovať rozpočet pre online marketing na celý rok?


7 minútové čítanie

Online marketing je hnacou silou úspechu mnohých podnikov. Premyslený rozpočet na online marketing je pri vstupe do roka 2024 dôležitejší, ako kedykoľvek predtým. Jedná sa o plán, ktorý vám zabezpečí, aby ste čo najlepšie využili služby digitálneho marketingu a zároveň dosiahli svoje marketingové ciele. V tomto článku vás prevedieme základnými krokmi pri plánovaní rozpočtu pre […]

Kompletné výsledky firmy Meta + Grafy


6 minútové čítanie

Skupina Meta (Facebook) na konci minulého týždňa uviedla, že za 3. štvrťrok zaznamenala dobré výsledky, stabilný nárast počtu používateľov a najlepšie štvrťročné príjmy v histórií. A hoci stále vynakladá veľké prostriedky do virtuálnej reality, aj v tejto oblasti sa situácia začína vyvíjať o niečo ružovejšie. Najprv k používateľom. Facebook v treťom štvrťroku navýšil počet mesačných […]

Najlepší čas pre uverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach v roku 2023


4 minútové čítanie

Spoločnosť Sprout Social zverejnila svoj každoročný zoznam najlepších časov pre uverejnenie príspevkov v rámci hlavných aplikácií sociálnych médií, na základe analýzy trendov zapojenia viac ako 34 tisíc používateľov spoločnosti Sprout (v priebehu uplynulého roka). Po prvýkrát spoločnosť Sprout poskytla údaje zo služby TikTok, ktoré by mohli poskytnúť ďalšie pomocné usmernenia v širšom marketingovom procese sociálnych […]

Viac článkov, viac informácii, viac reálných skúseností:

ČÍTAŤ VIAC V MAGAZÍNE

Socializujme sa. Dajte nám Like a nič Vám neujde.

[if lte IE 9]>

Vyžiadajte si nezáväzný návrh

Presne viete, čo potrebujete? Pošlite nám vašu predstavu, pripravíme vám nezáväznú ponuku. Neviete či je pre vás najlepší Google, Facebook alebo Instagram? Alebo potrebujete zlepšiť web? Zašlite nám adresu Vašich web stránok, pripravíme vám nezáväzný návrh.