-->

Umenie „vypnúť“ – 5 spôsobov, ako spraviť dobre svoju prácu tým, že na ňu zabudneš

Redakcia 12.02.2016 6 minútové čítanie    Kategórie: Social Media
Umenie „vypnúť“ – 5 spôsobov, ako spraviť dobre svoju prácu tým, že na ňu zabudneš

Každý človek v plnom pracovnom nasadení vie, že kreatívna práca (a nie len tá) stojí množstvo energie. Obzvlášť vtedy, ak má byť spravená kvalitne a originálne.

 

Život copywritera by som prirovnal k novej láske. Hľadáš nápad za milión a on zvyčajne príde vtedy, keď ho čakáš najmenej. Inými slovami – keď naň prestaneš myslieť.

Presný preklad slova „overthinking“ som síce nenašiel, ale väčšina tento výraz pozná aj bez neho. A netýka sa to iba copywriterov a iných kreatívnych zamestnaní. Keď nad niečím neustále premýšľaš, ako by si to mohol zmeniť alebo urobiť lepšie, tak sa v tom zamotáš ako slúchadlá vo vačku. A výsledok je zvyčajne, ako sa hovorí, „taký nijaký“. V horšom prípade sa z toho úplne zblázniš.

Nie je to síce pravidlo, ale mozog má svoje vlastné pravidlá, ktorým nie vždy tak celkom rozumieme. Jednej veci však rozumiem (aspoň mám taký pocit). Kvalitný nápad málokedy dostanem v čase, keď sa ním zaoberám celé hodiny, niekedy aj dni (nedajbože týždne).

Dôležitý je správny „state of mind“, alebo teda po našom, stav mysle. Keď tlačíš na pílu, píla sa zlomí a potom nemáš ani napílené drevo, ani tú pílu. Prekliatu pílu (tak nejak si to hovorím v duchu vtedy, keď mi nič nejde tak, ako by malo).

Zvykol som si hovoriť aj to, že keď sa na to teraz proste vykašlem, stratím čas a budem to zbytočne robiť dlhšie. V skutočnosti niekedy strácaš čas práve, keď v tom pokračuješ. Čo z toho vyplýva? Niekedy strata času vlastne nie je strata času (keby som nebol copywriter, tak by som bol zrejme filozof).

Prejdime k veci.

Máš pred sebou úlohy a deadliny a potrebuješ ich urobiť dobre a efektívne. Už dva dni sedíš v kancli, prídeš tam ráno, odídeš večer, stále sústredený na svoj cieľ. Vyčerpaný a sklamaný z nedostatku produktivity alebo tvorivosti ideš spať a ďalší deň v tom plánuješ pokračovať, pretože veríš, že je iba otázka času, kedy sa to konečne podarí.

Ale už predsa nie si malý a vieš, ako to v živote funguje. Keď niečo chceš, musíš pre to aj niečo spraviť. V tomto prípade to však nie je pokračovať v práci – rutine, ale práve vymaniť sa z nej. Ak cítiš, že ti „dochádza šťava“, zober si napríklad na deň voľno, a miesto práce sa choď venovať niečomu, čo ťa baví, alebo čo bežne robiť nezvykneš.

Každý má svoje spôsoby odreagovania a niektoré druhy zamestnaní si ho skutočne často aj vyžadujú. Napríklad šport. Alebo film, kniha, spoločenské či video hry, čas strávený s blízkymi a iné. Sú aj metódy, ktoré môžeš použiť priamo v práci a nezaberú ti toľko času.

Mentálne kapacity máme obmedzené, niektorí viac (napríklad tí, ktorí aj po posledných štyroch rokoch stále veria v správne smerovanie našej krajiny), niektorí menej. Ak máš pocit, že tvoj pracovný výkon nie je dostatočne efektívny, tu je zopár spôsobov, ako by sa to dalo zmeniť:

1) PRAVIDLO 20-20-20

Ako funguje:  (Vhodné pre prácu za počítačom). Nastav si budík na každých 20 minút počas svojej pracovnej doby. Keď zazvoní, pozeraj sa na niečo vzdialené cca 20 metrov (ak je tvoj pracovný priestor menší, tak kvôli tomu nemusíš vybiehať von, ale môžeš, ak to tak cítiš) po dobu 20 sekúnd. Toto je dobrý spôsob, ako sa rozptýliť rýchlo a efektívne.

Ak pracuješ za počítačom, budík ti nahradí výborný nástroj EyeLeo (http://eyeleo.com/), ktorý si môžeš nastaviť napr. každých 20 minút na krátke rozptýlenie vo forme očného cvičenia a každú hodinu, napr. na 5 minútovú prestávku, pri ktorej ti EyeLeo vypne monitor. V prípade potreby môžeš prestávku odložiť o 3 minúty alebo ju jednoducho preskočiť. Náš CEO Tomáš, si musel EyeLeo nastaviť na “strict mode”, pretože preskakoval všetky prestávky. Teraz už nepreskakuje.

2) POUŽI TECHNIKU „POMODORO“ (lol)

V osemdesiatych rokoch muž menom Francesco Cirillo vynašiel jednoduchú metódu na zvýšenie produktivity, ktorú ľudia dodnes s obľubou používajú (a pomenoval ju podľa omáčky).

Ako funguje: Nastav si budík na 25 minút. Keď zazvoní, prestaň pracovať na 5 minút a využi ich ako len chceš. Toto urob 4-krát a pred piatym kolom si daj 30 minútovú prestávku. Tým, že si vytvoríš časový rámec, vytvoríš vyššiu naliehavosť, ktorá ti pomôže rozhodovať sa rýchlejšie a plytvať časom menej.

3) VYUŽI SVOJ “ULTRADIAN” RYTMUS

Ľudský spánok pozostáva z dvoch cyklov, ktoré sa pravidelne opakujú. Prvý je takzvaný “REM” (hlboký, regeneračný cyklus) a “non-REM” (plytký, viac povrchný cyklus, blízko k alfa hladine). Aj keď jeden môže byť efektívnejší a intenzívnejší ako ten druhý, oba sa musia opakovať v 90 minútových intervaloch, pre dosiahnutie kvalitne prespanej noci. Nazýva sa to “ultradian” rytmus a dá sa taktiež veľmi dobre využiť aj počas dňa.

Ako funguje: Nastav si budík na 90 minút a začni pracovať. Stíš telefón, vypni facebook, nelistuj po instagrame. Keď budík zazvoní, daj si pauzu a dopraj si ľubovoľnú činnosť na 15 minút. Aj keď sa ti to môže zdať neproduktívne, predídeš tým “vyhoreniu” a pomôže ti udržat tvoju energiu v rovnováhe. Keď udržiavaš svoju energiu a pozornosť v rovnováhe, zvyšuješ produktivitu aj kreativitu.

4) DOPRAJ SI VÍKEND

Niektoré „micro time-management“ metódy sú z krátkodobého hľadiska efektívne, avšak pre udržanie dlhotrvajúcej produktivity je dôležité vedieť si dobre zariadiť pomer práce a odpočinku.

Ako funguje: Pokiaľ roky workoholizmu spravili pre teba “vypnutie” náročnou úlohou, skús si všetky pracovné povinnosti nastaviť od pondelka do piatku (v niektorých prípadoch to môže byť o niečo komplikovanejšie). Nechať pracovný počítač vypnutý dva dni po sebe môže byť nepredstaviteľné, ale o to oslobodzujúcejšie. Stráviť víkend robením aktivít, na ktoré sa ti ťažko hľadá čas, ti zabezpečí dokonalé odreagovanie a doplní množstvo energie.

5) ZMENA PROSTREDIA

Vytrhnúť sa na nejaký čas zo zaužívaného prostredia je niečo ako zmeniť zvyk. Často sa nám to nechce robiť, ale to iba vtedy, keď si neuvedomujeme, aké výhody prináša zmena rutiny.

Ako funguje: Toto vytrhnutie sa delí na tri druhy:

  • Mini vytrhnutie: Sadni si na iné miesto na obede alebo konferencii, ako zvyčajne zvykneš. Po ceste domov si vyber inú trasu. Miesto objednania si obľúbeného jedla z obľúbenej donášky, vyskúšaj nové jedlo alebo rovno novú donášku.
  • Polo vytrhnutie: Stráv svoj voľný čas v inom prostredí, ako je pre tvoj zvyk alebo tvoju prácu typické. Ak si učiteľ, choď napríklad navštíviť do práce svojho kamaráta barmana. Čím väčšia zmena a kontrast medzi vašimi zamestnaniami, tým lepšie.
  • Úplné vytrhnutie: Vycestuj do inej krajiny, choď spoznať nové kultúry. Vrátiš sa s novými zážitkami, ktoré ti poskytnú množstvo inšpirácie pre tvoju prácu. A hlavne – prečistíš si hlavu. V angličtine „clarity of senses“, vo voľnom preklade vyjasnenie zmyslov. Čistú hlavu je dobré mať popri všetkom, čo robíš. A to platí obzvlášť pri kreatívnej práci.

Aké sú vaše osvedčené spôsoby ako získať späť plnú produktivitu? Podeľte sa o ne s nami v komentároch.

 

 

Zdroj: hubspot.com


Stay connected
Reklama
Najlepšie články
Newsletter
som
Najnovšie články

Najnovšie online články o online svete

Ako naplánovať rozpočet pre online marketing na celý rok?


7 minútové čítanie

Online marketing je hnacou silou úspechu mnohých podnikov. Premyslený rozpočet na online marketing je pri vstupe do roka 2024 dôležitejší, ako kedykoľvek predtým. Jedná sa o plán, ktorý vám zabezpečí, aby ste čo najlepšie využili služby digitálneho marketingu a zároveň dosiahli svoje marketingové ciele. V tomto článku vás prevedieme základnými krokmi pri plánovaní rozpočtu pre […]

Kompletné výsledky firmy Meta + Grafy


6 minútové čítanie

Skupina Meta (Facebook) na konci minulého týždňa uviedla, že za 3. štvrťrok zaznamenala dobré výsledky, stabilný nárast počtu používateľov a najlepšie štvrťročné príjmy v histórií. A hoci stále vynakladá veľké prostriedky do virtuálnej reality, aj v tejto oblasti sa situácia začína vyvíjať o niečo ružovejšie. Najprv k používateľom. Facebook v treťom štvrťroku navýšil počet mesačných […]

Najlepší čas pre uverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach v roku 2023


4 minútové čítanie

Spoločnosť Sprout Social zverejnila svoj každoročný zoznam najlepších časov pre uverejnenie príspevkov v rámci hlavných aplikácií sociálnych médií, na základe analýzy trendov zapojenia viac ako 34 tisíc používateľov spoločnosti Sprout (v priebehu uplynulého roka). Po prvýkrát spoločnosť Sprout poskytla údaje zo služby TikTok, ktoré by mohli poskytnúť ďalšie pomocné usmernenia v širšom marketingovom procese sociálnych […]

Socializujme sa. Dajte nám Like a nič Vám neujde.

[if lte IE 9]>

Vyžiadajte si nezáväzný návrh

Presne viete, čo potrebujete? Pošlite nám vašu predstavu, pripravíme vám nezáväznú ponuku. Neviete či je pre vás najlepší Google, Facebook alebo Instagram? Alebo potrebujete zlepšiť web? Zašlite nám adresu Vašich web stránok, pripravíme vám nezáväzný návrh.